maanantai 10. marraskuuta 2014

rahankäytön jalo taito

Harvemmin kukaan puhuu julkisesti raha asioistaan, tai ylipäätään edes kavereilleen. Kaikista mun raha jutuista tietää ainoastaan mun poikaystäväni. Sen lisäksi olen kertonut menneistä rahahuolistani vain siskolleni ja yhdelle ystävälleni. Se on vaan sellanen aihe,  mistä ei puhuta. Aihe joka aiheuttaa valtavasti stressiä ja vaikuttaa koko omaan mielentilaan, silloin kun siitä on tiukkaa.
Ehkä joskus kerron omista menneistä rahaongelmistani, jos olen tarpeeksi rohkea. Tällä kertaa haluan kuitenkin kertoa siitä, kuinka olen viimeiset muutamat kuukaudet harjoitellut budjetoimaan, säästämään jne. Sen voi nimittäin oppia, vaikka olisi kuinka surkimus käyttämään rahaa, niin kuin esimerkiksi minä!

En tiedä oletteko ikinä katsoneet ohjelmaa nimeltä Tuhluriprinsessat. Kuitenkin sarjan pointti on opettaa tuhlailevat ja hemmotellut nuoret käyttämään rahaa paremmin ja arvostamaan muita. Sarjasta innostuneena päätin alkaa käyttämään käteistä ja tekemään budjetin joka kuukaudelle.

Lasken aina tulevan palkan ennen maksupäivää, jonka jälkeen lasken palkasta tehtävät vähennykset (verot, eläke yms.). Käteen jäävästä vähennän pakolliset laskut. Osamaksuja maksan aina enemmän kuin minimi lyhennyksen, jotta saan ne nopeammin maksettua.  Sitten lasken jokaiselle viikolle tietyn summan ruokaan, rahaa säästöön, pakolliset ostokset, esim. jos jokin kosmettikka on lopussa/loppu ja jäljelle jäävä on hupia varten eli ulkona käymiseen jne. Säästötilin lisäksi rahaa menee myös sijoitustilille, jolloin en saa niitä yhtä helposti käyttöön kuin säästötililtä.  Ruokarahat nostan käteiseksi ja säilytän laatikossa. Lomppakkoon otan vain viikon ruokarahat kerrallaan, pysyn paremmin kärryllä rahan määrästä. Korttia käyttäessä rahan meno ei tunnu niin "todelliselta".

Budjetin tekeminen on helppoa, mutta vaikeampaa on pysyä budjetissa. Täytyy oppia sopiva suhde kaikkeen. Suurempi palkka ei auta, jos rahan käyttö tottumukset on retuperällä. Sillä nekin rahat häviää aivan samalla tavalla. Paremman käytön oppii harjoittelemalla. Se vie ehkä aikaa, mutta on kaiken sen arvoista!

Toivottavasti tämä ei ollut niin tylsä aihe, että kukaan ei jaksanut lukea. Vähän jotain erilaista ja mielestäni tärkeää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti